Ο ΝΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ

Ο ΝΙ (New Irrationalism) εκφράζει έναν νέο τρόπο εικαστικής σκέψης, όπου παύουν να ισχύουν τα αυτονόητα. Το εικαστικό προϊόν, το έργο, είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και η ταυτότητα των δημιουργών μυστική.

Η ομάδα ΝΙ δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια ως εργαστήριο εικαστικών πειραματισμών και παραμένει ανοιχτή για νέα μέλη. Βρήκε στέγη στο φιλόξενο Κτίριο 1 της Πινακοθήκης Βογιατζόγλου και η έκθεση «ΝΙ όπως New Irrationalism» αποτελεί την πρώτη παρουσίαση έργων τους.

Ο ΝΙ, όπως το «ν», το ομόηχό του αλγεβρικό σύμβολο της νιοστής δύναμης, προσδιορίζει τον καθένα, τον οποιονδήποτε, αλλά και όλους. Ο ΝΙ είναι πολλοί.

Αυτοσαρκάζονται ως οι Ιππότες του Niiiiiiiiiiiiiii των Μόντι Πάιθονς. Οι ίδιοι περιγράφουν τη δράση τους: Πειραματιζόμαστε σε καιρούς ατομικισμού και μοναχικότητας για μια νέα ομαδικότητα, για τη δυνατότητα δημιουργίας κοινών οραμάτων. Προκαλούμε την φαντασία. Αλλάζουμε χώρους, αλλάζουμε τρόπους και συνήθειες. Ξεβολευόμαστε. Λέμε ζωγραφικά άλλα απ’ αυτά που ξέραμε ο καθένας μόνος του να λέει. Προσπαθούμε να μην είμαστε βαρετοί, να μην είμαστε μοναχικοί, να γελάμε. Να ζωγραφίζουμε με χιούμορ, να το γιορτάζουμε.

Η έκθεση περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες έργων. Έργα με έντονο πολιτικό σχολιασμό και έργα με αναφορές στην ιστορία της τέχνης. Κοινό χαρακτηριστικό το χιούμορ. Ο ΝΙ έχει σίγουρα κέφια!

Χρίστος Χριστοφής
Δεκέμβριος 2017