ΣΥΛΛΟΓΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΗ | ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ | ΤΡΕΙΣ ΕΠΟΧΕΣ

Η συγκρότηση της Συλλογής Χρίστου Χριστοφή ξεκίνησε το 1973 αλλά η μορφή της οριστικοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Σήμερα, 45 χρόνια μετά, περιλαμβάνει 260 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, 85 καλλιτεχνών. Από τον Γιώργο Μαυροϊδη (γ.1912) μέχρι τον Χρήστο Δημητριάδη (γ.1989). Πρόκειται για έργα αποκλειστικά Ελλήνων δημιουργών, ζώντων κατά τον χρόνο απόκτησής των.

Μια ακουαρέλα του Ν.ΝικολαΪδη, αγορασμένη το 1973 από το εργαστήριό του στην οδό Ακαδημίας έναντι πεντακοσίων δραχμών, αποτελεί το πρώτο έργο της Συλλογής. Πορτραίτο του Μπάρμπα-Λια, ψαρά από τις Πετριές Ευβοίας, φιλοτεχνημένο το 1972.

Ανάμεσα στα πρώτα έργα της Συλλογής είναι το έργο του Μανώλη Πολυμέρη «Προσωπογραφία κυρίας» από την γκαλερί ΖΥΓΟΣ, η «Δόξα» του Δημήτρη Μυταρά από την γκαλερί ΑΡΓΩ, το έργο του Εδουάρδου Σακαγιάν «Η μάνα μου στην κούνια» από την ατομική του έκθεση στην ΩΡΑ. Μέχρι το 1990 είχαν προστεθεί τα έργα του Σταύρου Ιωάννου, του Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη και του Γιάννη Μεσσήνη από ατομικές τους εκθέσεις στην γκαλερί TITANIUM και του Θόδωρου Πανταλέων και Γιώργου ΜαυροΪδη από την γκαλερί ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ.

Πολύτιμο απόκτημα αποτελούν 7 έργα, σχέδια και κολάζ, του Γιώργου Λαζόγκα που αποκτήθηκαν το 1991 και 18 ακόμη έργα του ιδίου που συμπληρώθηκαν το 1993. Η ενότητα αυτή των 25 έργων του Λαζόγκα παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2015, στην έκθεση LAZONGAS: Ζωγραφική-Σχέδιο 1983-1993, στον φιλόξενο χώρο, Φωκίωνος Νέγρη 16, του συλλέκτη Σωτήρη Φέλιου.
Εκτός από τον Γιώργο Λαζόγκα, στη Συλλογή εκπροσωπούνται με περισσότερα από 10 έργα ο καθένας, οι ζωγράφοι Τάσος Μαντζαβίνος, Μιχάλης Μανουσάκης, Μιχάλης Μαδένης, Τάσος Μισούρας, Μανώλης Μπιτσάκης και Δημήτρης Τάταρης. Εξίσου αγαπητοί στον συλλέκτη καλλιτέχνες, Νίκος Χουλιαράς, Κυριάκος Μορταράκος, Σταύρος Ιωάννου, Χρόνης Μπότσογλου, αλλά και οι νεότεροι Βαγγέλης Γκόκας, Πάνος Παπαδόπουλος, Μάρτιν Ντόνεφ, Γιώργος Κόντης εκπροσωπούνται με 4-6 έργα ο καθένας.

Το 2002 εκδόθηκε, εκτός εμπορίου, ο κατάλογος Συλλογή Χρίστου Χριστοφή που περιλαμβάνει 84 έργα 36 καλλιτεχνών και κείμενο του Σταύρου Τσιγκόγλου με τίτλο «Οι μικροί συλλέκτες». Η παρουσίαση του καταλόγου έγινε την ίδια χρονιά στην αίθουσα τέχνης ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ με ομιλητές τον Βλάση Φρυσίρα, τον Σταύρο Τσιγκόγλου και τον Μιχάλη Μαδένη. Στο κείμενό του ο Σταύρος Τσιγκόγλου αναφέρει για την Συλλογή: «Η συλλογή του κ.Χριστοφή έχει μια εσωτερική ενότητα και συνοχή γιατί στηρίζεται μόνο στο προσωπικό γούστο και στις γνώσεις του. Τα έργα έχουν κοινό χαρακτηριστικό, την ποιότητα της ζωγραφικής».

Η πρώτη παρουσίαση έργων της Συλλογής έγινε το καλοκαίρι του 2000 στις Οινούσσες, τόπο καταγωγής του συλλέκτη. Την έκθεση «Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική», που περιελάμβανε 35 έργα, 20 Ελλήνων ζωγράφων, οργάνωσε ο Δήμος Οινουσσών.

Την άνοιξη του 2002 ακολούθησε η έκθεση «Έλληνες Ζωγράφοι» στην Αθήνα, στην οικία Τριανταφύλλη, νεοκλασσικό κτίριο της οδού Δημοφώντος, έναν ιδιαίτερο χώρο φορτισμένο με την ενέργεια περασμένων δεκαετιών, με εμφανή τα σημάδια χρήσης και φθοράς.

Το 2004 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη, παρουσίασε την θεματική ομαδική έκθεση έργων της Συλλογής με τίτλο «Ανθρωπογραφία».

Ακολούθησε το 2006 η έκθεση «Προβολές Σκιάς και Χρώματος» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με έργα του Μ.Μαδένη, Τ.Μαντζαβίνου και Τ.Μισούρα και το 2015 η έκθεση των έργων του Λαζόγκα που αναφέρθηκε πιο πάνω.

Έργα της Συλλογής έχουν δανειστεί και εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Φρυσίρα, Ίδρυμα Κυδωνιέως στην Άνδρο, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, Πινακοθήκη Γ.Βογιατζόγλου κ.α. καθώς και στην 50η Μπιενάλε Βενετίας το 2003 (Κυπριακή συμμετοχή).

Το 2017 δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.christofiscollection.gr που περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος της Συλλογής καθώς και κείμενα του Χρίστου Χριστοφή σχετικά με την τέχνη.


Ο Χρίστος Χριστοφής γεννήθηκε το 1949 στις Οινούσσες από γονείς Μικρασιατικής καταγωγής. Σπούδασε Μηχανολόγος-Ναυπηγός στην Αγγλία. Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Κατσαλή και έχουν τρία παιδιά.