ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΟΝΕΙΡΑ

Με τιμά η πρόσκληση του φίλου Γιώργου Βογιατζόγλου, να γράψω για την Πινακοθήκη, «την Πινακοθήκη μας» όπως συχνά την αποκαλεί στις συζητήσεις μας, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της.

Πυρίνας πολιτισμού στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου εγκαινιάστηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2013 από την Πρύτανη Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και ονομάστηκε «Σπάρτη» (Μικράς Ασίας) τιμής ένεκεν στον τόπο καταγωγής των γονέων του. Ανοικτή στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο, και με πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων και άλλων παράλληλων εκδηλώσεων, κατόρθωσε σύντομα να κερδίσει την αγάπη και τη στήριξη των καλλιτεχνών, των φίλων και συνεργατών και του φιλότεχνου κοινού. Όσοι έχουν επισκεφτεί την Πινακοθήκη Βογιατζόγλου γνωρίζουν ότι τα εγκαίνια κάθε έκθεσης ή εκδήλωσης εκεί, είναι μια γιορτή τέχνης. Σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και κοινού, όχι μόνο από τη Νέα Ιωνία και την ευρύτερη περιοχή αλλά από όλη την Αττική. Σπάνια θα δει κανείς τέτοια προσέλευση κοινού σε παρόμοιες εκδηλώσεις άλλων χώρων πολιτισμού.

Επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Πινακοθήκη την άνοιξη του 2013. Τότε γνώρισα και τον Γιώργο Βογιατζόγλου, τον Αρχιτέκτονα με το χαμόγελο, που ξέρει να αγαπά όλο τον κόσμο.
Δέχτηκα με ενθουσιασμό να συμμετέχω ως συν-επιμελητής με την Ελένη Κυπραίου στην οργάνωση της έκθεσης «Σήμερα, η ζωγραφική», την πρώτη έκθεση με νέους καλλιτέχνες, που εγκαινιάστηκε στις 12 Μαϊου, 2014. «Όλοι μας συμφωνήσαμε ότι χρειαζόμασταν κάποιον συνεργάτη που θα επωμιζόταν το βάρος των επιλογών και της αφοσίωσης στην προετοιμασία, που να αγαπά την τέχνη από καρδιάς και να είναι ικανός να ‘’κρίνει’’ μεσ’ από ένα διαυγές πρίσμα γνώσεων και ενημέρωσης. Ο Χρίστος Χριστοφής εξ αρχής και σε βάθος χρόνου, αποδείχτηκε ο άνθρωπός μας», γράφτηκε στον κατάλογο αυτής της έκθεσης. Αυτά τα ωραία είπαν, τους πίστεψα, πήρα θάρρος και συνέχισα τη συνεργασία.

Πέρασαν δέκα χρόνια κοινής πορείας με τον Γιώργο Βογιατζόγλου. Οργανώθηκαν πολλές εκθέσεις και εκδηλώσεις στην Πινακοθήκη αλλά και στο διπλανό ΚΤΙΡΙΟ 1, χώρο φιλοξενίας νέων καλλιτεχνών. Η παρουσίαση των έργων της Συλλογής έγινε σε ενότητες, τις γνωστές ΠΡΑΞΕΙΣ, ακολουθώντας τη χρονολογική ανάγνωση των έργων σύμφωνα με την ημερομηνία γέννησης των καλλιτεχνών. Πέντε ΠΡΑΞΕΙΣ συνολικά μέχρι σήμερα που καλύπτουν 100 χρόνια (1870-1970).

Στα δέκα χρόνια ασχολήθηκα με την επιμέλεια έντεκα εκθέσεων. Ανάμεσά τους και δύο ομαδικές εκθέσεις που αγάπησα ιδιαίτερα: Η έκθεση «Εκφραστές του Μοντέρνου» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων το 2017, με έργα 26 δημιουργών, από τον Παρθένη μέχρι τον Λαζόγκα και η έκθεση «In Medio Virtus» το 2019 με τους Κ.Δρέγο, Γ.Κόντη, Α.Λόλη, Εμ.Μπιτσάκη και Π.Παπαδόπουλο.

Ξεχωριστή θέση έχει και η έκθεση «Τρεις Συλλέκτες|Τρεις Εποχές», το 2018, με έργα από τις Συλλογές Γιώργου Βογιατζόγλου, Σωτήρη Φέλιου και Χρίστου Χριστοφή που οργάνωσε η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου. Με την ευκαιρία της έκθεσης εκδόθηκε από την Πινακοθήκη κατάλογος-βιβλίο με πολυσέλιδο κείμενο του Μάνου Στεφανίδη. Σε ευχαριστούμε, Γιώργο, για τη φιλοξενία!

Νιώθω ευτυχής ως συνοδηπόρος του Γιώργου Βογιατζόγλου σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι. Δέκα χρόνια βλέπαμε τα ίδια όνειρα. Εύχομαι να ακολουθήσουν πολλές δεκαετίες δημιουργικής παρουσίας της Πινακοθήκης. Για το καλό της τέχνης!

Χρίστος Χριστοφής