ΠΡΟΛΟΓΟΣ: ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ | ΤΡΕΙΣ ΕΠΟΧΕΣ

Και μες στην τέχνη πάλι, ξεκουράζομαι απ’ την δούλεψή της.
Κ.Π.Καβάφης

Η έκθεση «Τρεις συλλέκτες, τρεις εποχές» βασίστηκε σε πρόταση του Γιώργου Βογιατζόγλου και περιλαμβάνει έργα σύγχρονης ελληνικής τέχνης από τις συλλογές του ιδίου, του Σωτήρη Φέλιου και του Χρίστου Χριστοφή.

Συγκεκριμένα, εκτίθενται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας Ελλήνων δημιουργών, γεννημένων από το 1930 και μετά. Από τον Νίκο Κεσσανλή και τον Παύλο, στον Γιώργο Λάππα και τον Στέφανο Δασκαλάκη, μέχρι τους νεότερους Μανώλη Μπιτσάκη και Γιάννη Βαρελά. Πρόκειται για καλλιτέχνες που σημάδεψαν με το έργο τους την πορεία της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα. Οι νεότεροι από αυτούς, με έργο σε εξέλιξη, αλλά με αξιόλογη παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

Η επιλογή των καλλιτεχνών και των έργων έγινε από κάθε συλλέκτη, για κάθε μία από τις τρεις εικοσαετίες, τις τρεις εποχές, που καλύπτει η έκθεση. Έργα καλλιτεχνών γεννημένων την εικοσαετία 1930-1950, προέρχονται από την Συλλογή Βογιατζόγλου, αυτών της περιόδου 1950-1970 από την Συλλογή Φέλιου και της περιόδου 1970-1990 από την Συλλογή Χριστοφή.

Κοινά χαρακτηριστικά και για τους τρεις συλλέκτες αποτελούν: η μεγάλη τους αγάπη για την τέχνη, το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά για Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες, η δημοσιοποίηση των Συλλογών τους από πολύ νωρίς και η συνεχιζόμενη ενεργή παρουσία τους και προσφορά. Και οι τρεις συνεχίζουν να διατηρούν στενές σχέσεις φιλίας με τους περισσότερους από τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στις Συλλογές τους.